tirsdag 14. oktober 2014

Sosiale medier - hvordan kan de benyttes innenfor fagområdet parkering?

Alstahaug kommune er i dag bruker av det sosiale mediet Facebook

Under valget "Om" på kommunens Facebook-side, er det beskrevet hvorfor kommunen er bruker av dette sosiale mediet. Sitat:

"Alstahaug kommune er på facebook fordi vi ønsker å være tilstede i kanaler der våre innbyggere er. Ved å være tilstede i sosiale medier håper vi at vi kan være mer tilgjengelige og kommunisere bedre med våre innbyggere, og andre som har ett forhold til kommunen."

Det er sentraladministrasjonen som legger ut informasjon og mye av det som blir lagt ut er hentet fra andre kommunikasjonskanaler som man allerede har tilgjengelig. Jeg legger også merke til at det på enkelte innlegg er kommentarer fra innbyggere og noen "likes" finnes også.

 
Noen eksempler på sosiale medier

Det finnes mange ulike sosiale medier. Her nevnes et utvalg som jeg kjenner til: Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, Instagram, Snapchat, Spotify, Skype, TeamViewer og blogging. '

Ikke alle egner seg til å bruke i jobbsammenheng. Dette gjelder YouTube, LinkedIn, Instagram, Snapchat og Spotify. TeamViewer og Skype er allerede kanaler (toveiskommunikasjoner) vi bruker på møterom og i kurssammenheng i kommunen.


Parkering på sosiale medier 

Jeg tror nok at Facebook og blogging kan benyttes mer aktivt innen mitt fagområde parkering. Ettersom valgmulighetene er mange, er det viktig å være bevisst og avgrense til hvilke verktøy og metoder som vil være naturlig å benytte i kommunikasjon med innbyggerne.

På Twitter kan jeg følge med hva som blir sagt om faget parkering, uten at jeg ser for meg at dette er et verktøy å bruke i det daglige i jobbsammenheng.

Som parkeringsleder har jeg ikke tenkt tanken før at vi kan bruke sosiale medier til toveiskommunikasjon. Vi bruker allerede Facebook, men dette er kun i de situasjoner hvor vi leter etter eiere til avskiltede kjøretøy. Her kan Facebook brukes bevisst ved å legge ut et bilde av bilen og spørre om noen vet hvem som eier bilen. Dette kan skape dialog.  

Når vi kommuniserer med omverdenen, så har vi en plikt til å arkivere og/eller journalføre kommunikasjonen. Dette er nedfelt i offentliglova og arkivloven med sine forskrifter. Dette betyr at der kommunikasjonen går over til sak, kan ikke saksbehandling fortsettes i det sosiale mediet. I slike tilfeller må det på en ryddig måte gis beskjed til innbyggeren og be om at saken kan fortsette i brevform. Da registreres saken i kommunens saksbehandlersystem, blir saksbehandlet og arkivert.

Når jeg får parkeringsfaglige spørsmål, kan dette være opplysninger som flere kan ha nytte av. Et slik tilfelle hadde jeg for noen dager siden. Da fikk jeg spørsmål om MC og Firehjuling måtte betale avgift ved parkering i sentrum på offentlige parkeringsplasser. Facebook når mange på en rask måte. Her kunne jeg ha lagt ut informasjon om hva som gjelder. Jeg har forstått i ettertid at det er mange som lurer på dette.

"Den som ikke spør, får heller ingen svar". Min subjektive oppfatning er at parkering engasjerer mange, så jeg har tro på at det kan være mange spørsmål blant innbyggerne. En mulighet å benytte et sosialt media (gjerne blogging) på, er å be innbyggere komme med spørsmål. Eller at man publiserer et debattert fagtema, som ikke bare er beskrevet slik mine blogginnlegg er.

Ved større arrangement i sentrum er det ofte endringer i hvor det er tillatt å parkere. Dette er informasjon som kunne vært nyttig å informere om på en rask måte. Det gjelder også permanente reguleringsendringer. Bilder i slike sammenhenger kan være meget opplysende og gir et bedre blikkfang enn bare tekst. Spørsmål i slike situasjoner kan skape dialog.  
 
Innen parkering kan blant annet følgende tema debatteres, gis svar på:  
  • Soneparkeringen
  • Skilting
  • Avgiftsparkeringen
  • Betalingsmåter
  • Langtidsparkering
  • Turistparkering
  • Fjerning av kjøretøy
  • Torghandelen  

For å kunne ta vare på innbyggernes engasjement, bør det gis fortløpende svar. Jeg har ikke tro på at man kan skape dialog hvis man ikke bruker kommunikasjonskanalen aktivt. Det som ikke fungerer, bruker ikke innbyggerne tid på. For at vi skal lykkes må det være kapasitet til å følge opp.

I vår digitale verden, hvor alle informasjonskanaler "sloss" om vår oppmerksomhet, er det bare å henge på. Morgendagen er i dag!

søndag 12. oktober 2014

Turistparkering i Sandnessjøen

Turistparkering etterspørres mest av turister som reiser ut i øyene for å feriere. De har forskjellige mål som fritidshus, festivaler, øyhopping eller rett og slett besøker slektninger. De har i flere år hatt tilbudet å langtidsparkere bilen sin gratis  i sentrum og i denne sammenheng har nære tilgjengelige turistparkeringsplasser vært populære og mye benyttet.  
 
Det siste året har det vært stor byggeaktivitet i sentrum av Sandnessjøen. Dette har ført til at vi har mistet mange offentlige parkeringsplasser. Den største og mest brukte parkeringsplassen ble i begynnelsen av året regulert om til bussholdeplass (nedenfor Hotell Syv Søstre) og samtidig ble det oppstart bygging av bad/kultur og utvidelse av hotellet. På denne tomten har kommunen i flere år tilbydd gratis turistparkering.  

På grunn av nedgangen i tilgjengelige parkeringsplasser, falt tilbudet om gratis turistparkering bort for året 2014 i sentrum, men kommunen ønsker å komme tilbake til saken når utbyggingen er ferdigstilt. Hva resultatet blir, får vi vente å se.

Som turist kan du gjerne parkere bilen din i sentrum, og da betaler du avgift. På langtidsparkeringsplassene (Karivika, ovenfor Hotell Syv Søstre og på Ungdomshustomta) koster det pr. dag kr 91,- (kr 13,- pr. time). Kjøp av månedskort koster kr 400,-. Dette kan kjøpes på kortautomaten i Karivika eller i ekspedisjonen på Rådhuset. For mer informasjon om takster, se blogginnlegget: "Sone- og avgiftsparkering i sentrum av Sandnessjøen".  
 
I tillegg til langtidsparkering i sentrum, tilbyr kommunen en annen mulighet for turistparkering. Dette blir informert om ved henvendelse til Turistinformasjonen eller kommunen. Ved Helgelandsbruden (Sandnessjøen kirke) er det opparbeidet en parkeringsplass for allmennheten. Denne ligger utenfor avgiftssonen, er i gåavstand fra sentrum og er et gratis tilbud også for turister.

Ta kontakt med Alstahaug kommune, parkeringskontoret. Kart er under revidering.  

Vi ønsker deg velkommen til Sandnessjøen. 

lørdag 11. oktober 2014

Hvilke betalingsmuligheter finnes innen avgiftsparkeringen

I forbindelse med årlig budsjettvedtak fastsettes parkeringsavgiftenes størrelse i kommunen.

Kommunen ønsker å legge til rette sånn at betaling kan skje så enkelt som mulig, og tilbyr derfor ulike måter å betale parkeringsavgiften på:  

Parkeringsautomater som kun tar mynt. Alle automater i sentrum.

Parkeringsautomater som tar både mynt og kort. Alle automater tar mynt, men kun automaten utenfor Prix og i Karivika tar i tillegg kort.  

Betaling med mobil - sms eller app
Dette er en tjeneste som det private selskapet EasyPark tilbyr de parkerende i sentrum. Når du betaler med sms får du et påslag på 25 %  på parkeringsavgiften og hvis du laster ned appen, betaler du et påslag 15 % på parkeringsavgiften. Påslaget betales til EasyPark.  

Når du bruker sms - ikke forlat bilen før du får kvittering fra EasyPark om at parkeringen er startet.

Månedskort
Kjøpes kontant i ekspedisjonen på Rådhuset eller på kortautomaten i Karivika. Du kan parkere hele dagen, eller gjerne hele måneden på langtidsparkeringsplassene, ovenfor Hotell Syv Søstre, på Ungdomshustomta og i Karivika. Pr. måned kr 400,-.

Med kr 13,- pr. dag i tidsrommet 0900 - 1600 blir dagsprisen kr 91,-. Månedskort lønner seg for arbeidere i sentrum.

Beboerkort i sentrum
Dette gjelder beboere som bor innen sentrum. Langtidsparkering som månedskort, se ovenfor. Pr. måned kr 200,-.


Hvis noe uklart, så gjerne spør her eller ta kontakt med Alstahaug kommune, parkeringskontoret

Sone- og avgiftsparkering i sentrum av Sandnessjøen

Soneparkering

I sentrum av Sandnessjøen ble det innført soneparkering med "parkering forbudt" 1.9.1987. Det er kun tillatt å parkere på oppmerkede plasser som er skiltet med skilt nr. 552, "parkering". Dette er opplyst på skilt ved innkjøring til sentrum.

Når du så skal parkere på offentlig parkeringsplass i sentrum, se da etter hva som gjelder. Dette varierer fra område til område, men underskilt på skilt nr. 551, "parkering" orienterer hva som gjelder. 
 
Hvis du velger å parkere på et område som ikke er skiltet med skilt 552, "parkering", velger du å forlate bilen på "parkering forbudt" (skilt 376) innen sonen, og kan bli ilagt gebyr.    
 
 
Myndighetsutøvelse i sentrum
 
Vegtrafikkloven er den lov som danner basis for all regulering innen vegtrafikken, herunder parkeringsregulering og håndhevingen av parkeringsreglene. Loven gir hjemmel for parkeringsreglene (nedfelt i forskrifter) og hvordan disse skal håndheves. Av forskrifter kan nevnes:
 
 
Ved kontroll kan gebyr kr 500,- bli ilagt. Eksempler på dette er f.eks parkering for nær vegkryss, gangfelt, på fortau, på plass for handicappede, parkering forbudt og stans forbudt.

Gebyr for feilparkeringer kan ilegges hele døgnet.
 

Avgiftsparkering i sentrum
 
Innenfor avgiftssonen i sentrum er det tidsbegrenset parkering mot avgift mellom 0900 – 1600 (1300). I Sjøbergs gate og Syv Søstres gate er det avgift til kl. 1400 på lørdager.

Hvor lenge man kan parkere på de forskjellige parkeringsplasser, opplyser skiltingen på området/strekningen. Etter 1600 (1300) kan parkering skje på avgiftsplassene uten avgift.

I sentrum skiller vi avgiftsparkeringen mellom:

1.   Langtidsparkering på offentlige parkeringsplasser (ingen begrensning på parkeringstid, kr 13,- pr. time);  ovenfor Rica Hotell, på Ungdomshustomta i Sjøbergs gate og i Karivika.

2.   Tidsbegrenset; kantsteinsparkering (max 1 og 2 timer, kr 15,- pr. time); som f.eks utenfor Cubus, utenfor Coop, Sjøbergsgate, Syv Søstres gate og Håreks gate.
 
Ved kontroll kan tilleggsavgift kr 300,- bli ilagt. Eksempler på dette er ingen gyldig kvittering/parkeringsbevis, ikke betalt, billett ikke lesbar, utgått billett ol. 

mandag 6. oktober 2014

Parkeringstjenesten i kommunen

Et tilbakeblikk

Alstahaug kommune fikk etter Forskrift om offentlig parkeringsregulering § 18 (søknad til Vegdirektoratet, brev av 01.06.1987) myndighet til å ilegge gebyr etter § 14 og tilleggsavgift etter § 13, jf vegtrafikkloven § 31 a og 37. Iverksatt 01.09.1987.

Parkeringstjenestens oppgaver er tradisjonelt parkeringshåndheving.  Før kommunen overtok disse oppgavene ble disse oppgavene ivaretatt og utført av Politiet. Den gang, ble overtredelser av parkeringsregulering gitt bot eller fengsel, og forseelsen ble innført i strafferegistret. Nå er det ikke lenger kriminelt å overtre parkeringsbestemmelsene, saken er avgjort og ute av verden når ileggelsen er betalt. Dette gjør ikke håndhevingen mindre viktig. Med dagens store biltrafikk i et lite smalt sentrum, er behovet for håndheving langt større enn da politiet ivaretok kontrollen.

Parkeringsregulering er nødvendig for at sentrum skal fungere.

Parkeringsvirksomhetens mål 
Parkeringsordningen er innført for:

·         å bedre trafikksikkerheten
·         få sirkulasjon i parkeringen på parkeringsplassene,
·         få struktur på parkeringen slik at fremkommeligheten ble bedre
·         få bedre tilgjengelighet  
·         få et ryddigere og bedre miljø

Bedre trafikksikkerheten

Mange av bestemmelsene i trafikkreglene er vedtatt med hensyn til trafikksikkerheten, eks. stanseforbud nær gang felt og kryss. Overtredelser kan føre til alvorlige konsekvenser, f.eks man blir ikke oppmerksom på personer i gangfeltet før det er for sent og faren øker for kryssulykker.

Sirkulasjon i parkeringen

Ved å ha tidsbegrenset parkering, vil det automatisk blir sirkulasjon i parkeringen som foregår. Sentrum er trangt og det er viktig for handelsstanden at kunder finner ledige parkeringsplasser i rimelig nærhet til butikken. Uten tidsbegrensning opplever man at butikkeierne/de ansatte er parkert utenfor bedriften hele dagen.

Fremkommelighet

Parkeringstjenesten har ansvar for at alle grupper trafikanter sikres framkommelighet. Det kan være hensynsfullt mot andre biltrafikanter å parkere f.eks på fortau, men det er ikke hensynsfullt mot de som benytter fortauet. Trafikkreglenes forbudet mot stans på fortau er kategorisk, og parkeringstjenesten har ikke anledning til å dispensere fra det, ref. vegmyndighetene. På fortau ferdes blinde og svaksynte, personer i rullestol og med barnevogn. Det er parkeringstjenestens oppgave å sørge for at alle som bruker fortauet skal ha god framkommelighet.

Tilgjengelighet

Parkeringsordningen er tilrettelagt for å gi tilgjengelige parkeringsplasser for allmennheten. I Alstahaug kommune har vi tidsbegrensning parkering ved kantsteinsparkering som er til nytte for butikkeierne og på langtidsparkeringsplassene kan man parkere så lenge man ønsker, noe som ansatte i sentrum kan benytte. 

Miljø

Dårlig framkommelighet fører til ufullstendig forbrenning av drivstoff og sterkt økt utslipp av miljøskadelige avgasser. Er tilgjengeligheten dårlig blir letetrafikken stor. Dette er også kjøring med dårlig forbrenning. Letetrafikken fører også til økt belastning på gatene. Håndheving for sikring av god framkommelighet og tilgjengelighet er derfor viktige bidrag for miljøet både lokalt og globalt. 

fredag 3. oktober 2014

Blogg om parkering

Innledning

Som student ved Høgskolen i Nord-Trøndelag i faget "Sosiale medier i all offentlighet - Lytte, dele og delta" er arbeidskravet å skrive en fagblogg. Som ansatt i Alstahaug kommune har jeg fått klarsignal til å blogge om parkering. For meg er dette en helt ny måte å presentere/ debattere jobben på, men bruk av sosiale medier har de siste årene blitt mer og mer vanlig, så "skal man være med, må man bare henge på".

Alstahaug kommune er bruker av det sosiale mediet Facebook. Her (Facebook) kan du lese om hvorfor vi er på Facebook, hvem som svarer, hva som svares på og hva som gjelder hvis lysten er tilstede til å kommentere noe av det som presenteres.

I sosiale medier har ytringer ofte en mer uformell form i forhold til offentlig saksbehandling. Det jeg blogger om faget parkering, må kunne tåle dagens lys så snart bloggen er publisert. I tillegg til å følge kommunens retningslinjer, synes jeg organisasjonen Virke  har satt opp fornuftige anbefalte retningslinjer for ansattes bruk av sosiale medier som absolutt kan følges. 

På den andre siden, så får du kanskje lyst til å kommentere noe av det jeg presenterer. Dette er du hjertelig velkommen til, men hvis jeg finner kommentaren upassende, nedlatende eller diskriminerende, slettes den uten ytterligere forvarsel.

Bloggens innhold

I mitt første innlegg ønsker jeg å presentere generell informasjon om parkeringstjenesten i Alstahaug kommune. Deretter vil jeg presentere/debattere tjenesten gjennom 4 blogginnlegg for til sist nærme meg hvordan blogging kan benyttes som verktøy i min hverdag som parkeringsleder.