Alstahaug kommune fikk etter Forskrift om offentlig parkeringsregulering § 18 (søknad til Vegdirektoratet, brev av 01.06.1987) myndighet til å ilegge gebyr etter § 14 og tilleggsavgift etter § 13, jf vegtrafikkloven §
Parkeringstjenestens oppgaver er tradisjonelt parkeringshåndheving. Før kommunen overtok disse oppgavene ble disse oppgavene ivaretatt og utført av Politiet. Den gang, ble overtredelser av parkeringsregulering gitt bot eller fengsel, og forseelsen ble innført i strafferegistret. Nå er det ikke lenger kriminelt å overtre parkeringsbestemmelsene, saken er avgjort og ute av verden når ileggelsen er betalt. Dette gjør ikke håndhevingen mindre viktig. Med dagens store biltrafikk i et lite smalt sentrum, er behovet for håndheving langt større enn da politiet ivaretok kontrollen.
Parkeringsregulering er nødvendig for at sentrum skal fungere.
Parkeringsregulering er nødvendig for at sentrum skal fungere.
Parkeringsvirksomhetens mål
Parkeringsordningen er innført for:
· å bedre trafikksikkerheten
· få sirkulasjon i parkeringen på parkeringsplassene,
· få struktur på parkeringen slik at fremkommeligheten ble bedre
· få bedre tilgjengelighet
· få et ryddigere og bedre miljø
Bedre trafikksikkerheten
Mange av bestemmelsene i trafikkreglene er vedtatt med hensyn til trafikksikkerheten, eks. stanseforbud nær gang felt og kryss. Overtredelser kan føre til alvorlige konsekvenser, f.eks man blir ikke oppmerksom på personer i gangfeltet før det er for sent og faren øker for kryssulykker.
Sirkulasjon i parkeringen
Ved å ha tidsbegrenset parkering, vil det automatisk blir sirkulasjon i parkeringen som foregår. Sentrum er trangt og det er viktig for handelsstanden at kunder finner ledige parkeringsplasser i rimelig nærhet til butikken. Uten tidsbegrensning opplever man at butikkeierne/de ansatte er parkert utenfor bedriften hele dagen. Fremkommelighet
Parkeringstjenesten har ansvar for at alle grupper trafikanter sikres framkommelighet. Det kan være hensynsfullt mot andre biltrafikanter å parkere f.eks på fortau, men det er ikke hensynsfullt mot de som benytter fortauet. Trafikkreglenes forbudet mot stans på fortau er kategorisk, og parkeringstjenesten har ikke anledning til å dispensere fra det, ref. vegmyndighetene. På fortau ferdes blinde og svaksynte, personer i rullestol og med barnevogn. Det er parkeringstjenestens oppgave å sørge for at alle som bruker fortauet skal ha god framkommelighet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar